Et fargerikt dokument skannes på en Brother skanner som står på et bord

Hva gjør en skanner?

Hvordan fungerer en skanner? Og hvilke forskjellige typer maskiner er tilgjengelige?

Skannere er en nødvendighet både i arbeids- og hverdagslivet og gjør digitalisering av dokumenter til en enkel oppgave. Men hvordan fungerer en skanner? Og hvilke typer maskiner er tilgjengelige for kjøp i dag? 

Hvorfor bruker vi skannere til å kopiere dokumenter?

Vi lever i en digital verden der det er viktig å kunne lagre og dele informasjon både hjemme og på arbeidsplassen. Viktige dokumenter kan kopieres og lagres, og papirkopier blir dermed tilgjengelige for søking og redigering, samtidig som digitalisering og arkivering reduserer papirforbruket. Skanningsteknologi har muliggjort en revolusjon i dokumenthåndteringen, men hvordan fungerer den egentlig?

Hvordan fungerer skannere?

Skannere fungerer ved å kaste lys på et bilde, dokument eller objekt. Det reflekterte lyset føres deretter mot en fotosensitiv teknologi via speil og linser, før det omdannes til elektroniske data som brukes til å danne en digital kopi av originalen.

De nyeste skannerne bruker vanligvis CCD-teknologi (Charged Couple Device) som lysfølende element. Det finnes imidlertid et par varianter av denne teknologien, for eksempel CIS-sensoren (Lower-end Contact Image Sensor), som vi vil forklare. CCD har lysfølsomme dioder som kalles fotoreseptorer, og disse omdanner fotoner til elektroner. Selv om dette er hovedelementet i en vanlig dokumentskanner, er speil og linser normalt en del av enheten.

Konseptet bak skannere kan spores tilbake til tidlig telefoto og faksmaskiner fra det 19. århundre, men den første ekte skanneren kom ikke før sent på 1950-tallet. Dette var trommelskannere som brukte fotomultiplikator-rør (PMT) i stedet for CCD. I dag brukes CCD i de fleste mindre skannere, mens større og mer kostbare PMT-trommelskannere, som fortsatt er ledende på bildekvalitet, er forbeholdt spesialiserte formål på grunn av høyere kostnad.

Skannere er heller ikke bare for dokumenter. Teknologien har utviklet seg videre, slik at det nå er mulig å skape fysiske modeller av objekter ved hjelp av 3D-skanning. Dokumenter er selvsagt fortsatt en av de viktigste skannerfunksjonene. Og dagens skannere, som dem fra Brother, tilbyr de aller nyeste funksjonene, fra intelligent bildebehandling til avansert papirhåndtering, kablet og trådløs tilkobling, 2-sidig skanning, berøringsskjermer, bærbare modeller for arbeid på farten, og mer.

Hvilke typer skannere er tilgjengelige?

Det finnes en rekke alternativer å velge blant, med alt fra kraftige, kompakte skannere der plass er av betydning, til stasjonære bordskannere  for digitalisering og deling av dokumenter. Det finnes også avanserte, profesjonelle skannere  for virksomheter som håndterer større volumer, og bærbare skannere for arbeid på farten  – med andre ord en skanner for ethvert behov hjemme og i virksomheten. I tillegg til frittstående skannere er det også mulig å få denne teknologien innebygd i skriveren. Multifunksjonsskrivere fra Brother kan for eksempel skrive ut, fakse og skanne – ideelt ved behov for maksimal effektivitet og produktivitet.

Med de nyeste skannerne har det aldri vært enklere å digitalisere, lagre og dele dokumenter og annen informasjon. Brother har et bredt utvalg av ekspertutviklede skannere for ethvert behov på jobb- eller hjemmekontoret, inkludert kompakte, profesjonelle, stasjonære og bærbare skannere. Med en Brother-skanner kan du forvandle dokumentene dine til digitale filer av høy kvalitet med et tastetrykk.

Klikk her for våre skannere

 

Mer fra How-to guider - skannere

Du vil kanskje også like

Tilbake til toppen