Varastotyöntekijä skannaa viivakoodillisia paketteja liukuhihnalla

Hvilke fordeler og ulemper er det ved manuell ordreplukking?

Ny teknologi skyver lagerlogistikken nærmere helautomatiserte ordreplukkingsprosesser, men samme løsning passer ikke for alle. Er det mulig å se bort fra øynene og hjernen til et menneske?

 

I det forrige blogginnlegget vårt diskuterte vi industri 4.0 og hvordan denne fjerde industrielle revolusjonen har kommet for å endre bransjen med automatisering og robotassistert ordreplukking

La oss ikke være forut for vår tid – i praksis er ordreplukkingssystemene innen distribusjon fortsatt 70 til 80 % manuelle. Det er imidlertid ett menneskelig problem med manuell plukking: det faktum at mennesker gjør feil. 

 

Hvordan det skjer feil ved manuell ordreplukking Det er mange årsaker til at det oppstår feil ved plukking. Imidlertid er det ofte slurv som får ordreplukkeren til å telle feil. Eller det skyldes feil håndtering av ordreplukkingssystemet. 

I tillegg er arbeidet vanligvis preget av høyt tidspress og monotoni, noe som gjør det vanskelig for lagerarbeideren å holde på konsentrasjonen gjennom en hel arbeidsdag. 

Følgene av plukkefeil utgjør en kostnadsfaktor som ikke kan undervurderes: De omfatter alt fra en kostbar ekspressleveranse i siste minutt til tap av kunder. Hvordan plukkefeil unngås er derfor et av de vanligste forskningsemnene innen transport og logistikk.

 

Hvordan kan ordreplukkingsfeil unngås i fremtiden?Løsningen for å unngå plukkefeil er imidlertid ikke å erstatte mennesker med maskiner, men heller å skape et bedre samarbeid mellom teknologi og mennesker. 

Et mål med forskningen fra Leibniz Institute for Labor Research og Fraunhofer IML i Tyskland er derfor å gi råd om beste måte å utvikle teknologiske hjelpemidler for manuell plukking på. Gjort riktig vil dette på den ene siden gjøre arbeidet enklere, og på den andre siden hindre plukkefeil.

Kombinasjonen av enda kraftigere sensorer og programvare endrer i stigende grad arbeidet for menneskelige, erfarne arbeidere. Kort sagt – Industri 4.0-megatrenden stopper heller ikke ved logistikken for lageret.

 

Hvorfor menneskelige arbeidere er uvurderlige for å lykkes med lagerlogistikkenHelautomatisk ordreplukking har vist seg å ha noen viktige fordeler: De reduserer personalkostnadene, feilhyppigheten er nesten null, det er så å si ingen dødtid under ordreplukking – og de kan bidra til å fremskynde prosessen. Særlig er personalkostnader en viktig faktor, fordi 60 til 80 % av lagerkostnadene kan tilskrives utelukkende til personalet.

Helautomatiske systemer ser imidlertid ikke ut til å være et alternativ for tradisjonell transport- og lagerlogistikk i nærmeste fremtid, og de er heller ikke det eneste aspektet ved industri 4.0. 

Personalet er i stand til å tilpasse seg ordreplukkingssystemet. Og det er akkurat denne fleksibiliteten som i stadig større grad kreves. En viktig faktor her er «batch size one», som er en enkeltartikkel eller en skreddersydd produksjon. Fordi flere forbrukere krever tilpassede produkter, er det ikke gjennomførbart å ha en automatisert løsning som er lik for alle. Det er gjerne behov for et menneske som griper inn. 

 

Er helautomatisert ordreplukking utenfor rekkevidde for mindre virksomheter?De høye anskaffelseskostnadene forbundet med helautomatiske plukkeprosesser kan være en hindring, særlig med tanke på lagerets generelle infrastrukturlogistikk. I tillegg er maskinene ofte svært avanserte, og selskapene utvikler en potensielt sterk avhengighet av systemene. Dette er ikke den typen endring som selskaper enkelt kan prøve ut i mindre skala – det er alt eller ingenting. 

Mye av beslutningstakingen avhenger av budsjettet – mindre selskaper uten global rekkevidde fortsetter sannsynligvis å få varene sine plukket av mennesker.

Til syvende og sist er det langt igjen til bildet av den tradisjonelle ordreplukkeren er glemt. Hemmeligheten bak en vellykket digital omstilling har alltid vært å finne måter å få teknologien til å fungere for mennesker på, ikke motsatt. Teknologi fortsetter å forfølge menneskelig visjon, og ny produktivitet oppstår.   

 

Er du ute etter etikettløsninger som bidrar til større produktivitet for betjeningen i vareplukkingen? Finn ut mer om våre transport- og logistikkløsninger og kontakt våre eksperter. 

 

 


Mer fra Effektivitet

Du vil kanskje også like

Tilbake til toppen